HomeCastUrmie Plein

Urmie Plein | Mevrouw Shears

Urmie Plein

Urmie Plein studeerde in 1993 af aan de Acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Na haar afstuderen speelde zij in veel verschillende voorstellingen zoals Dochters & zonen van Bonheur Theaterbedrijf, Silo 8 van Vis à Vis, Vlinderen van Het Laagland, Heksenjacht van Het Nationale Toneel, Stuk van Theatergroep Siberia, Macbeth van Stichting ZEP, Huid! van V.I.G. en Hoe duur was de suiker? van Stichting Julius Leeft. 

Vanaf 1996 speelde Urmie rollen in series als Onderweg naar Morgen, Gooische Vrouwen, De Co-Assistent, Spangas en Shouf Shouf! Tussen 2014 en 2016 speelde Urmie de rol van Deloris de Vroom in de succesvolle tv-serie A’dam-E.V.A. Later volgden er diverse gastrollen in series als De Twaalf van Schouwendam, Baantjer: Het Begin, Ik Weet Wie Je Bent, De Toekomst is Fantastisch en het tweede seizoen van Meisje van Plezier

Urmie speelde in de voorstelling Intouchables van Senf Theaterproducties. Tevens was ze bij het Internationaal Theater Amsterdam te zien in de voorstelling Vallende Man van Julien Gosselin. Daar volgde in het seizoen 2019/2020 een reprise van. 

Op het gebied van film was Urmie onder meer te zien in Alleen maar nette Mensen van Lodewijk Crijns, April May, en June van Will Koopman, Koning van Katoren van Ben Sombogaart, The Domino Effect van Paula van der Oest, Het Leven volgens Nino van Simone van Dusseldorp, Rafaël van Ben Sombogaart en Bloody Marie van Guido van Driel en Lennert Hillege. 

In het theater speelde Urmie in de daverende solovoorstelling Suriname Monologen over de beroemde vrijheidsstrijder Anton de Kom. 

Recentelijk vertolkte zij rollen in de televisieseries Red Light, ANNE+, Lieve Mama en K van Karlijn

Dit jaar zal ze onder meer te zien zijn in de nieuwe dramaserie Follow de SOA en het tweede seizoen Dertigers. In het theater speelt ze dit najaar in de voorstelling Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht onder regie van Pieter Kramer.